Het klinkt zo makkelijk, gezond eten, maar het kan soms best lastig zijn! We eten namelijk veel vanuit gewoonte en wat ons is aangeleerd van huis uit. Bij de meesten van ons valt er daarom wel het één en ander te verbeteren in ons dieet. Vind je een gezonde aanpak lastig om door te voeren in je levensstijl ? Dan hebben wij 5 handige tips voor je die je een zetje geven. Lees je mee?
Wanneer is voeding gezond
Wat is gezonde voeding nu eigenlijk? En waarom is een gezonde voeding zo belangrijk? Gezond eten is het fundament van ons bestaan. Een gezond voedingspatroon is niet alleen essentieel om je lichamelijk en geestelijk fit te voelen, het verkleint ook de kans op overgewicht en het metabool syndroom. Het metabool syndroom is een benaming voor een serie gezondheidsklachten die nauw verband met elkaar houden.
Als je metabolisme (ook wel stofwisseling genoemd) verslechtert, kunnen er allerlei gezondheidsproblemen ontstaan: je wordt dikker, je cholesterolwaarden verslechteren, je bloeddruk gaat omhoog en je bloedsuikerspiegel stijgt. Dit wordt wel het metabool syndroom genoemd. Het syndroom ontstaat door de combinatie van ongezond eten en weinig bewegen. Wil je meer weten over metabolisme dan kan je hier meer info vinden.
Goede voeding
Goede voeding zorgt voor voldoende energie en voedingsstoffen voor het lichaam. Zorg daarom altijd voor een goede mix tussen eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en voor voldoende vocht. Kies vooral voor volkoren producten, peulvruchten, groenten, fruit, noten en vis. Kies en kook met verse biologische producten. Neem liever geen frisdrank en sap uit de fabriek. Zelf geperste groente- of fruitsappen zijn wel een gezonde keuze. Gebruik zo min mogelijk producten met een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren en trans enkelvoudige onverzadigde vetzuren.
Supplementen
Naast de juiste voeding kunnen ook supplementen bijdragen aan het binnenkrijgen van de juiste en gezonde voedingsstoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Omega 3. Deze supplementen hebben een positief effect op het hart, hersenen en de ogen. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend voor de spieren. Als je weinig of geen vis eet dan doe je er goed aan om een omega 3 supplement te nemen. Meer over de gezondheidsvoordelen van Omega 3 lees je hier: Waar is Omega 3 goed voor?
Hieronder hebben we 5 tips geselecteerd om je op weg te helpen naar een healthy lifestyle.
1. Gezond ontbijten
Het ontbijt is erg belangrijk. Je hebt een nacht geslapen en de afgelopen 8-10 uur niets meer gegeten en gedronken. Je lichaam heeft nu energie en voedingsstoffen nodig om aan de dag te beginnen. Door te ontbijten komt je lichaam alvast op gang en zal het voeding van de rest van de dag beter kunnen verwerken. Een gezond en voedzaam ontbijt is bijvoorbeeld een smoothiebowl, speltbrood, crackers, fruit of een ontbijt shake met proteïne. Kies als broodbeleg groente, fruit of magere vleeswaren. Als je geen tijd hebt om thuis te ontbijten, neem dan iets gezonds mee, zoals een banaan, yoghurt of Homemade Ekopura granola bars. Heb je inspiratie nodig voor een healthy ontbijt? Kijk dan op onze recept pagina.
2. Makkelijke maaltijd
Zorg dat je altijd wat gezonds in huis hebt, zoals een blikje tonijn, een pot doperwten en tomatensaus. Hiermee kun je snel een pastasaus maken. Vul de diepvries met vis, kip, volkorenbrood en diepvriesgroenten. Vaak wanneer je moe of erg druk bent en nog naar de supermarkt moet, gaat het fout. Je kiest dan sneller voor ongezonde comfort-food omdat je geen zin meer hebt om er moeite voor te doen en dan ziet de pizza of kant-en-klaar maaltijd uit de supermarkt er wel erg goed uit. Wist je dat je met een restje groenten en vis of kip al heel snel een lekkere maaltijdsoep maakt.
3. Biologisch en puur!
Alles wat je eet en drinkt bepaalt hoe gezond je huidige levenswijze is. Kies daarom altijd voor biologische en pure producten. De term biologisch verwijst naar de manier waarop het geproduceerd is. Biologische voeding wordt geproduceerd zonder het gebruik van chemicaliën, hormonen, antibiotica of genetische modificatie. Een biologisch product mag geen kunstmatige toevoegingen bevatten.
Het schrappen van bewerkt voedsel heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Het zorgt ervoor dat je van je suikerverslaving afkomt en je krijgt er meer energie van, plus een betere nachtrust. Dit is ook zeker terug te zien in je uiterlijk. Zo worden huidkwalen verminderd en je krijgt een stralende huid. Ook wordt je gebit schoner en witter vanwege alle chemische suikers die je gebit niet meer aantasten. Hoe mooi is dat!
Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ons blog De voordelen van biologisch eten.
4. De 80/20 regel
Probeer zoveel mogelijk met de 80/20 methode te leven. Dat betekent dat je 80 procent van de tijd gezond eet. En die 20% staat voor zondigen. Eet bijvoorbeeld doordeweeks gezond, zodat je in het weekend ruimte hebt om iets minder gezond te eten. Want zeg nou zelf, wie wordt er nou niet gelukkig van af en toe een toetje, een lekkere pizza of andere versnapering. Door jezelf dit te gunnen houd je deze levensstijl gemakkelijker vol.
5. Eet gevarieerd
Er is zoveel lekkers op deze aardbodem te vinden, maak daar dan ook gebruik van. Eet zo gevarieerd mogelijk. De ene dag rijst, de andere dag een graansoort zoals boekweit, bulghur of Quinoa. Varieer ook lekker veel met verschillende (seizoens)groentes. Pas ook je ontbijt, lunch en avondeten op elkaar aan. Zwaar geluncht? Maak dan een wat lichtere avondmaaltijd.
Wil je meer interessante artikelen lezen over voeding? Kijk dan op ons voeding blog.