Deze ingrediënten moet je absoluut vermijden in voeding
Om onze voeding zo goedkoop mogelijk te produceren worden regenwouden gekapt of platgebrand, moeten mensen werken onder erbarmelijke omstandigheden en worden in vele producten chemische en ongezonde toevoegingen gebruikt. Toevoegingen worden al eeuwenlang in voeding gebruikt om het uiterlijk en de smaak te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Deze stoffen voegen echter meer waarde toe voor de producent dan voor de consument. Gelukkig worden we steeds bewuster van onze voeding en kiezen we nu sneller voor natuurlijke ingrediënten zonder kunstmatige en ongezonde toevoegingen.
In dit artikel gaan we hier wat dieper op in en kom je er achter waar je op moet letten. Lees dus goed de labels van de producten die je koopt en let op de volgende punten want deze ingrediënten moet je absoluut vermijden in voeding!
Palmolie
Het wordt verbouwd in Zuid-Oost Azië (voornamelijk Indonesië) en tegenwoordig ook in Zuid-Amerika. Er worden dagelijks hele regenwouden platgebrand om ruimte te maken voor Palmolie plantages. Hiermee gaan de longen van onze wereld en het leefgebied van bedreigde diersoorten zoals onder andere de Orang Oetan verloren. Palmolie is de goedkoopste olie voor de voedingsindustrie en wordt door bijna alle grote merken verwerkt in producten die wij dagelijks gebruiken zonder het door te hebben.
Er zijn verschillende keurmerken zoals onder andere RSPO (Sustainable Palm Oil) die pretenderen te staan voor productie met respect voor de natuur. Echter is de palmolie markt zo ondoorzichtig vanwege de vele verschillende plantages en handelaren dat de origine van de palmolie bijna niet te achterhalen valt. Ons advies, consumeer helemaal geen producten die palmolie bevatten dan weet je zeker dat je goed zit.
Transvetten
Transvetten zijn zonder enige twijfel de meest ongezonde vetten in onze voeding. Zij zijn niet alleen één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht maar ook van veel voorkomende en zelfs levensbedreigende aandoeningen. Tegenwoordig staan vetten steeds meer ter discussie. Transvetten komen zowel in verzadigde vetten als in dierlijke vetten voor. Ze hebben dus weinig of geen positieve invloed op onze gezondheid.
Producten met veel transvetten zijn onder andere:
- snoep, koekjes, gebak,
- gefrituurd voedsel,chips, veel diepvriesproducten (kroketten, curryworsten, hamburgers, frikadellen),
- bewerkt vlees, broodbeleg,
- kant- en klare maaltijden
- instant sauzen en industriële sauzen.
Aspartaam
Uit een onderzoek dat in 1990 gepubliceerd werd in Physiology & Behavior bleek dat aspartaam zorgde voor meer eetlust. Dit komt doordat ons honger- en verzadigingsgevoel erdoor verstoord wordt. Daarnaast kan aspartaam er ook voor zorgen dat je lichaam meer vet opslaat en dat je meer trekt krijgt in suikers en simpele koolhydraten.
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 keer zo zoet is als suiker en bevat nauwelijks calorieën. Aspartaam staat ook bekend onder de naam E951 en zit in meer dan 6000 voedingsmiddelen en in meer dan 500 medicijnen. Doordat aspartaam wel 200 keer zoeter is dan suiker en weinig calorieën bevat, wordt het vooral gebruikt in zoete light producten.
Producten waar aspartaam veel voor wordt gebruikt:
- Light producten
- Frisdrank
- Zoetjes
- Suiker arm snoepgoed
Acrylamide
Acrylamide is een carcinogeen. Het vergroot de kans op het ontstaan van kanker. Hierdoor is het zeer omstreden. In Amerika moet het op de verpakking vermeld worden. Vooralsnog hoeft dat in Nederland niet. Chips en patat bevatten de hoogste concentraties acrylamide. Zetmeel rijke producten, frituren, roosteren, barbecueën, bakken, braden en grillen dragen allen bij aan de vorming.
Deze chemische verbinding ontstaat wanneer zetmeel rijke producten zoals granen en aardappelen worden verhit boven de 100°C.
Acrylamide zit in:
- chips, zoutjes, patat
- brood
- pepernoten
- ontbijtkoek
- ontbijt cereals
Azo kleurstoffen
Azo-kleurstoffen zijn synthetische kleurstoffen. Ze zijn felgekleurd, vooral rood, oranje en geel. Azo kleurstoffen zijn synthetische kleurstoffen die hyperactiviteit en concentratiestoornissen bij kinderen kunnen veroorzaken. Wetenschappers zijn nog erg verdeeld over de mate waarin Azo kleurstoffen schadelijk zijn. Het Europese Parlement besloten dat fabrikanten van producten die Azo kleurstoffen bevatten, dit uit voorzorg op het etiket moeten aangeven. Bio+ producten zijn vrij van Azo kleurstoffen en kunnen dus met een gerust hart gegeten worden.
Ze komen voor in felgekleurd snoep, frisdranken en sommige alcoholische dranken. Oftewel producten die je niet nodig hebt voor een gezond eetpatroon.
Smaakversterkers
Smaakversterkers worden aangeduid met de nummers E620 tot en met E650.
Ze worden toegevoegd aan levensmiddelen omdat ze de natuurlijke smaak van een product versterken of een extra smaak toevoegen. De bekendste smaakversterker is glutamaat. Glutamaat is geen gevaarlijk e-nummer, stelt het Voedingscentrum. Producten met glutamaat kunnen dagelijks gegeten worden.
De kans bestaat dat je meer gaat eten door glutamaat. Maar waarom? Chips is hiervan een goed voorbeeld. Daarvan eet je vaak meer dan je je hebt voorgenomen en voordat je het weet is de zak leeg. Wat doet glutamaat? Glutamaat zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel daalt (normaal stijgt deze als je eet). Het gevolg hiervan is dat je meer trek krijgt. Daarnaast is het effect van glutamaat dat je geen seintje krijgt wanneer je verzadigd bent. Daarom blijf je dooreten en dat kan negatieve gevolgen hebben voor je gewicht.
HFCS
HFCS is de afkorting van High Fructose Corn Syrup, een stroop die in Nederland vaak glucose-fructosestroop, glucosestroop, fructosestroop of maisstroop wordt genoemd. Omdat het wordt gemaakt van mais denken veel mensen dat het gezond is. Maar het is een dikmaker die alles behalve gezond is. Helaas wordt de stroop werkelijk overal in verwerkt óók in bijvoorbeeld speltcruesli, heerlijke ambachtelijke broden en biologische soepjes.
Productie
Biologische voeding en superfoods worden op andere manier gekweekt dan de gemiddelde supermarktvoeding. Biologische landbouw is een landbouwvorm waarbij nadrukkelijk rekening wordt gehouden met milieueffecten en dierenwelzijn. Denk daarbij aan meer leefruimte voor de dieren, geen kunstmatige toevoegingen, minder gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Voor biologische landbouw gelden er strengere voorschriften dan voor die van de conventionele landbouw.
Er worden ook andere keuzes gemaakt bij de productie van biologische voeding. Zo gebruiken boeren die biologische voeding produceren geen preventieve antibiotica en alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ook het gebruik van meststoffen wordt zo veel mogelijk gereduceerd. Voorstanders van biologische voeding en superfoods vinden dat belangrijk, omdat door die antibiotica, bestrijdingsmiddelen en meststoffen er allerlei gifstoffen in ons lichaam komen.
Meer over biologische voeding en de voordelen lees je hier.
Lees altijd de Product Labels
Het is belangrijk om alert te blijven en zo puur en gezond mogelijk te eten. Want er zijn helaas nog veel meer ongezonde ingrediënten die we ongemerkt binnen krijgen. Door zo veel mogelijk onbewerkt voedsel te eten en (dus) voedingsmiddelen te kiezen met zo min mogelijk ingrediënten, beperk je de inname van ongezonde ingrediënten. Wanneer je zelf kookt, weet je precies wat erin zit.
Wanneer je bewerkte voedingsproducten koopt lees dan altijd de labels en bedenk of je de gebruikte ingrediënten wel tot je wilt nemen.
Lees ook ons blog over biologische landbouw en 5 voedingsmiddelen die je altijd biologisch zou moeten kopen.